מה זה “תולדות המיניות”?
“תולדות המיניות” הוא בלוג בנושא ההיסטוריה של המיניות, המגדר והקהילה הגאה. ראשיתו בעמוד פייסבוק באותו השם, ובשלב מסוים החלטתי שלגרפומניה שלי מגיע מקום משלה במרשתת. תוכלו למצוא פה סיפורים מעניינים, ולעתים משונים, מתקופות וממקומות שונים (אם כי ללא ספק יש הטייה לכיוון היסטוריה מערבית ומקומית במאה ה־20), ששופכים אור – כך אני מקווה – על המורכבות והגיוון האדירים שבמיניות האדם ובהבניות המגדריות של חברות אנושיות שונות.
את שמו קיבל הבלוג מספרו המפורסם שלו מישל פוקו, שנודעה לו השפעה מרחיקת לכת על כתיבת ההיסטוריה של המיניות בכלל, ושל היסטוריה קווירית בפרט.
מי אני?
שמי דותן ברום. כבר הרבה שנים שאני עוסק בדרכים שונות בהיסטוריה של הקהילה הגאה, בארץ ובעולם. בתוך כך, הייתי שותף בהקמת פרויקט ההיסטוריה הגאה החיפאית – פרויקט מחקר ותיעוד של תולדות הקהילה הגאה בחיפה. בזכות הפרויקט הזה הגעתי לעשות כל מיני דברים מעניינים, כמו להיות שותף באצירת התערוכה המוזיאלית הראשונה בארץ על תולדות הקהילה הגאה.
אני עוסק בהיסטוריה קווירית גם אקדמית. בתואר השני שלי חקרתי הומוסקסואליות בקיבוץ הארצי ובעולם המחול הישראלי, וכעת אני דוקטורנט בבית הספר להיסטוריה של אוניברסיטת תל אביב, שם אני כותב היסטוריה קווירית של חיפה במאה העשרים.
כשאני לא עושה את זה, אני מתפרנס כמורה דרך, כותב ומתרגם. עוד על מעלליי אפשר לקרוא באתר שלי.
מה פרסמתי בנושא?
Dotan Brom, “Giora Manor, the Kibbutz and the Transparent Closet.” Queer Jewish Lives Between Central Europe and Mandatory Palestine – Biographies and Geographies, edited by Andreas Kraß, Moshe Sluhovsky & Yuval Yonay. Transcipt Verlag, Frankfurt, 2021.
דותן ברום, “’לא יכולתי לחיות חיים כפולים’: סיפורו של גיורא מנור (2005-1926), הומוסקסואל בקיבוץ ובעולם המחול הישראלי“, עבודת מוסמך בחוג ללימודי ישראל, אוניברסיטת חיפה, 2021.
דותן ברום ויואב זריצקי, “היסטוריה שבעל פה והמבט הקווירי על מה שנעדר מהארכיון“. בתוך “ועוד יש לי מה לומר“: תיאוריה ופרקטיקה בתיעוד בע“פ – ספר יובל לכבוד מרגלית בז’רנו, עורכות: שרון ליבנה ושרון קנגיסר–כהן. הוצאת כרמל, ירושלים, 2021.
יואב זריצקי ודותן ברום, “’זו יש לה פורים כל יום’ – חריגה מגדרית, פרפורמנס וקרוזינג בחיפה ובתל אביב בשנות השישים“. זמנים: רבעון להיסטוריה, גיליון 147 (2022).
דותן ברום, “’אוחצ’, תרימי!’ – סלנג עברי קווירי בישראל“. עיונים בשפה וחברה, גיליון 15 (2022).
דותן ברום, “’לא יכולתי לחיות חיים כפולים’: גיורא מנור, הקיבוץ ו’הארון השקוף’“. מבעד לארון השקוף: קולם של להט“ב בקיבוץ, עמית קמה וסילביה פוגל ביזאוי (עורכים), הוצאת יד טבנקין (בדפוס).
“מברלין למשמר העמק – ההומוארוטיקה עולה לקיבוץ“, במסגרת הבלוג “הסדנה להיסטוריה חברתית” באתר “הארץ.
“מדוע הההיסטוריה הגאה החיפאית מסתתרת?“, במסגרת הבלוג “הסדנה להיסטוריה חברתית” באתר “הארץ.
